לאחר 22 שנה, חוזר יעקב לביתו, אך לפני שיעבור אל הארץ ויתמודד עם עשו אחיו, מזומן לו עוד מאבק אחד לא פשוט. לא פשוט מבחינתו של יעקב, הנאלץ להיאבק בכוחו החזק מאוד של יריבו, ולא פשוט מבחינתנו הפרשנים הנאלצים כמעט לנחש מי היה הזר הזה.
התשובה המקובלת אצל המפרשים היא שמדובר במלאך. אך המדרש אינו מסתפק בכך ודן בשאלה מוזרה ביותר – כיצד נראה המלאך ? שאלה מוזרה, מכיוון שמלאך אינו בהכרח דבר שנראה בכלל, אלא עצם רוחני, ובכלל מה בכלל אכפת לנו כיצד הוא נראה ? ובכל זאת המדרש דן בעניין ונותן לא פחות מארבע תשובות שונות, שאינן מקלות עלינו את התמיהה. המלאך, לפי המדרשים השונים, נראה כתלמיד חכם, כגוי, כרועה או כארכיליסטים (רב שודדים).
מהי כוונתם של המדרשים הללו ?
המפתח נמצא בדבריו של הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק שהמדרשים מדברים במשלים, ולכן צריך להבין כל תשובה של המדרש כמייצגת רעיון מסוים.
ה"עיון יעקב" (פירוש על אגדות התלמוד) אומר שניתן להקביל את המדרשים האלו למחלוקת אחרת המופיעה במדרש, האם המלאך היה שרו של עשו[1] או מיכאל השר הגדול.
ננסה ללכת בעקבות דבריו ולהבין את הרעיון המסתתר מאחורי המדרשים.
יעקב צריך להתכונן למלחמה בעשו אחיו. אנו מדברים על הלילה לפני הפגישה הגורלית, ויעקב צריך להתכונן אליה בצורה הטובה ביותר. המדרשים שלנו חלוקים בשאלה כיצד צריך להתכונן. אם לפי דעה אחת המלאך הוא שרו של עשו, או בלשון המדרשים האחרים גוי או ארכיליסטים, הרי שכדי להתכונן לעימות הזה יש ללמוד להכיר את האויב, על היתרונות והחסרונות שבו, ובצורה זו להיות מוכן לכל תנועה שלו במאבק. כל מי שהיה בתרגילים בצבא, יודע את הצורה הזו של ההכנה.
אך אם יעקב נאבק במיכאל, הרי שכל התפיסה היא אחרת לחלוטין. מיכאל הוא שר ישראל, המייצג את עם ישראל שהוא יעקב עצמו. לפי תפיסה זו הרי שיעקב אינו נאבק במישהו אחר אלא נאבק כנגד עצמו. זוהי גם מהותו של המדרש האומר שיעקב נלחם כנגד תלמיד חכם או כנגד רועה (יעקב היה תלמיד חכם ורועה צאן). וכאן מציב המדרש אלטרנטיבה רעיונית למאבק. כדי להתכונן למאבק כנגד אויב, צריך קודם כל להלחם בעצמך. צריך לערוך ביקורת עצמית, ולבדוק מהן הנקודות החזקות והחלשות באופיי שלי או באופיו של העם שלי, ורק לאחר ביקורת כזו ישנה הצדקה ויכולת להלחם כנגד אחרים.
שתי הגישות הללו, אינן מדברות כמובן רק על מאבקו של יעקב, אלא על המאבקים שיש לכל אחד ואחד מאיתנו בכל שלב של חייו – יש להתבונן החוצה כדי להכיר את האויב החיצוני, אך לא פחות מכך חשובה ההכנה וההתבוננות פנימה כדי להכיר טוב יותר את עצמנו.
[1] המלאך הממונה על אֶדוֹם – עמו של עשו
כאן אפשר להוריד קובץ להדפסה: